Betonarme Güçlendirme
Betonarme Yapıların Güçlendirilmesi
FRP kullanarak binanın güçlendirilmesi
Beton ve çelik yapılar için güçlendirme projeleri sürecinde FRP kompozit teknolojisini geliştirerek, betonarme sisteminin çelik sac ve betonla zayıf yönlerini iyileştirdi Son yıllarda, kompozit gibi FRP kompozitlerin üretimi için yeni teknikler oluşturarak Karma hibrit (hibrit) ve kullanımları için önceden entegre edilmiş kompozitler geliştirilmiştir. Betonarme üyelerin FRP malzemelerle betonlanması bu üyelerin bükülme mukavemetini arttıracaktır. Ayrıca, bu elemanların düzgünlüğü ve servis kolaylığı da bu şekilde arttırılabilir.
Beton Yapıların Güçlendirilme Nedenleri
Beton yapılar, yapıların büyük bir kısmı olarak, doğru hesaplamalar ve yapısal formasyonlara uygun olarak tasarlanır ve uygulanır, ancak bazı yapılardaki inşaat kalitesi, çeşitli nedenlerden dolayı çok olumsuzdur.
Betonun kalitesizliği, uygun olmayan donatı, uygun olmayan beton, uygun olmayan malzemeler, tasarım hataları, uygulama hataları, artan yapısal yük, İran’ın çoğu bölgesindeki tahribatlı çevre koşullarının etkisi ve deprem tehlikesi, beton yapıyı zayıflatan faktörler arasında yer alıyor. Binayı yeniden inşa ettiler.
Beton yapıların güçlendirilmesinin araştırılması için, beton yapılardaki çeşitli hasarların tespitinin ortaya çıkarılması önemlidir ve kaçınılmazdır. Bu nedenle, beton yapılarda çeşitli zayıf yönleri şunlardır:
- Beton çekirdekte çapraz çatlaklar oluşturun
- Deprem pistonlu diyagonal çatlakların çoğunda merkezi çekirdeğin laminatı
- Beton kaplamanın ayrılması
- Musluk ve çatlakların sökülmesi ve yerlerinden çıkmaları
- Dış elemanların veya elemanların dışa bağlı ve etkin serbest uzunluklarının kayma yetersizliği düşüktür.
- Boyuna donatılarda burkulma olayı
- Çubuklardan en erken alanlardan çıkın ve yoğun gerginlik alanlarına geçin
- Kesintisiz kenarlarda betonarme döşemelerin serbest bırakılması
- Perde duvarında çatlak çatlakları, özellikle de deliklerin çevresinde ortalanmış
- Düğümlerin ve sütun kirişinin konumunda bir kayma oluşturulması
Beton, nispeten iyi bir basınç dayanımı ve düşük gerilme mukavemeti olan bir yapı malzemesidir ve dikdörtgen olmayan bir beton eleman dikkate alındığında, parçaya yük uygulanmasından dolayı çatlama meydana gelir ve bu çatlama, parçanın nihai bozulmasına kadar uzanır (sadece beton kırılması) Yüz net ve ani). Bu problem gerilebilir donatı donatılarının kullanıldığı betonarme olarak ele alınmaktadır. Bu, betonarme yapıların zayıf noktalarından ve güçlendirme, onarım ve güçlendirme konusundaki karmaşıklığından biridir. Mevcut onarım malzemelerinin değerlendirilmesi ve seçimi, beton onarımı ve betonun yeniden inşasında zor bir adımdır Son yıllarda çok sayıda yeni onarım ve takviye malzemesinin gerekliliği, beton yapılar için çeşitli güçlendirme yöntemlerinin geliştirilmesine yol açmıştır.