Epoksi
Epoksi güçlendirme ürünleri uzun zamandan beri ülkemizde ve dünyada bir çok alanda kullanılan kimyasal yapılı reçinelerdir. Yüksek performanslı olan bu ürünler, alkaliye, suya, aside çok iyi direnç sağlarlar. Uzun süre mukavemetini ve yapısını koruyabilirler. Eski beton olan bir alana tekrar beton dökmek istenilirse, betonların arasına yapışması için epoksi reçinesi sürülür ve bu sayede eski beton ve yeni beton birbirine yapışmış olur.
Epoksi Güçlendirme Kullanım Alanları
Taşıyıcı sistemlerin (kolon, kiriş, döşeme, perde) her hangi bir yerinde hasar meydana gelebilir, delinebilir, boru geçirilmiş olabilir. Böyle durumlarda taşıyıcının en güçsüz kısmı orası olur. Böyle durumlarda problemli kısımlar epoksi macunlar ile kapatılır. Taşıyıcı yine bir bütün şeklinde çalışmaya devam edebilir. Epoksi macun, epoksi reçinesi ile isteğe göre farklı boyutlarda agregaların karışımı ile elde edilir. Yapınızdaki taşıyıcı sisteme güçlendirmek amaçlı veya genişletmek amaçlı yeni bir taşıyıcı sistem eklemek istediğinizde , eski taşıyıcı sisteme donatı filizleri ekilir. Bu filizleri eski betona sabitlemenin tek yolu epoksi macundur. Uygulaması basittir.
Epoksi Güçlendirme Macunun Doğru Kullanımı
En dikkat edilmesi gereken nokta epoksi güçlendir yapılacak alanda sürülen yerin kirli, yağlı, tozlu olmaması gerekir. Doğru temizlik yapıldıktan sonra epoksi macunu güçlendirilmek istenilen yere sürülür. Bu sayede mükemmel aderans ( Betonla çelik çubuk arasında kenetlenmeyi sağlayan kayma gerilmelerine aderans adı verilmektedir) sağlar. Epoksilerin en yaygın kullanıldığı alanlar fabrikalar ve endüstriyel alanlardır. Bu alanlarda epoksi en çok koruyucu kaplama olarak kullanılır. Koruyucu kaplamanın yapısı, kalınlığı ,o tesisin kullanım amacına göre değişir. Örneğin, gıda üretimi yapan bir fabrika üretim hanesinde, anti bakteriyel epoksi kaplama kullanır.
Yüksek kimyasalın olduğu yerlerdeki epoksi güçlendirmede, örneğin petrol alanlarında kimyasal özelliği yüksek epoksiler kullanılır. Şarap mahzenlerinde sarabın yıllanması gerektiği yerlerde yüzeylerde epoksi kaplama bulunur. Otoparklarda ,depolarda araç trafiğinin yoğun olduğu her yerde epoksi kaplama kullanılır. Epoksi güçlendirme uygulamalarında kullanılan karbon fiber kumaş ve karbon fiber plakanın , betona yapışması için kullanılır. Betonlarınızda çatlak varsa çatlak kısımların üzerinin kapatılması ve çatlakların içini doldurulması için epoksi reçinesi kullanılır. Sanayilerde , titreşimi yüksek veya yüksek tonajda makine ayaklarında epoksi grout kullanılır. Genellikle iki bileşenli olan epoksiler, hayatımızda bir çok yerde kullanılan epoksi reçinesi, artık olmazsa olmazlar arasına girmiştir.
Epoksi Güçlendirme Nerede Kullanılır
Betona, harca, taşa, çelik ve ahşaba iyi aderans sağlayan enjeksiyon reçinesi olarak kullanılır. Köprüler ve diğer mühendislik yapılarında vb. kolon, kiriş, temel, duvar, zemin ve su tutucu yapılardaki boşluk ve çatlakları doldurmak için kullanılır. Su geçişine karşı etkili bir bariyer olmanın, korozyona sebep olabilecek maddelerin yapıya işlemesine engel olmanın yanı sıra, beton elemanları yapısal olarak birbirine yapıştırmayı sağlar.
Epoksi Enjeksiyon Özellikleri/ Avantajları:
Solventsizdir , Kuru ve rutubetli ortamlarda uygulanabilir, Düşük sıcaklıklarda kullanılabilir , Rötresiz kür alır , Yüksek mekanik ve yapışma dayanımlarına sahiptir, Serttir ama kırılgan değildir , Düşük viskozitelidir , Tek bileşenli pompalarla enjekte edilebilir.
Epoksi Güçlendirmede Yüzey Hazırlığı
Sağlam, temiz,yağ, gres, eski kaplamalar vb. yabancı maddelerden arındırılmış olmalıdır. İyi yapışma için ön hazırlık: Beton, harç, taş yüksek basınçlı su jeti veya aşındırma, çentikleme vb. mekanik yöntemlerle doğru olarak hazırlanmalıdır. Çatlakların içindeki toz basınçlı hava ile uzaklaştırılmalıdır.
Epoksi Güçlendirme Uygulama metodu
Yatay döşemelerdeki çatlak: Bir fırça yardımıyla birkaç kez yüzeye yedirerek uygulayınız veya arasına dökerek yerçekimi yardımıyla dolmasını sağlayınız. Döşemenin altında da gözüken çatlaklar epoksi harç veya uygun bir çimentolu harcıyla öncelikle alt taraftan kapatılmalıdır. Düşey yapılardaki çatlaklar: Karıştırılmış reçine enjeksiyon makinesi kullanılarak basınçla enjekte edilebilir. Enjeksiyon noktaları (Pakerler) çatlağın yanlarından yaklaşık 25 cm aralıklarla yerleştirilir ve enjeksiyon işlemi sırasında reçinenin dışarı çıkmasını engellemek amacıyla enjeksiyon noktaları arasındaki çatlak yüzeyi epoksi macun ile kapatılır. Düşey çatlaklarda enjeksiyon işlemi her zaman aşağıdan yukarıya doğru yapılmalıdır.
Enjeksiyon reçinesinin bir sonraki pakerden çıktığı görüldükten sonra enjeksiyonun yapıldığı Paker kapatılır ve takip eden pakerden işleme devam edilir. Enjeksiyon işleminin tamamlanmasından sonra enjeksiyon noktaları (Pakerler) ve bunlar arasındaki çatlağı kapatan malzeme kaldırılır.
Sınırlamalar: Enjeksiyon yapılacak çatlakların maksimum genişliği: 5 mm. Epoksi reçine kuru ve rutubetli ortamlar için uygundur fakat ıslak koşullarda uygulanamaz.
Epoksi cam elyaf sistemi bileşenli, koruyucu epoksi kaplama sistemidir. Epoksi reçinesini çam elyaflara yedirerek uygulanır.
PDF Dökümanları